Bursa Turları

Bursa'da Gezilecek Yerler ⇒ Mutlaka Görmen Gereken 12 Yer

Muradiye Külliyesi

Bursa tarihi yerler arasında can alıcı bir öneme sahip olan Muradiye Külliyesi, Osmanlılar döneminde yaptırılan son külliye olma özelliği taşıyor.

Sultan 2. Murat döneminde inşa edilen külliyenin içinde hamam, camii, medrese ve türbeler var. Osmangazi’de yer alan Muradiye Külliyesi, Bursa merkezde gezilecek yerlerin en önemlisi olarak nitelendirilebilir.

Bu arada külliyenin konumlandığı Muradiye Mahallesi’ne, direkt çalışan otobüslerle de ulaşılabilir.

Tophane Saat Kulesi

İlk olarak Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Tophane Saat Kulesi, yıllar içinde yıkılıp yeniden inşa edilerek son haline kavuşmuş.

Tophane Parkı’nda bulunan kule 6 katlı olup, tepesinde her yöne bakan 4 adet saat bulunduruyor. Bursa’daki tarihi yerlerin en özgünlerinden olan kule, şimdilerde dijital bir saate sahip.

Ayrıca belediye tarafından yangın gözetleme amacıyla da kullanılıyor.

Osmangazi ve Orhangazi türbesi

Osmangazi semtindeki bu iki türbe karşılıklı konumlanarak Bursa gezisinin tarih haritasını oluşturuyor. Osmanlı Devleti’nin kurucuları Osman Bey ve Orhan Bey’in kabirlerinin bulunduğu türbeler, Tophane Meydanı’nda yer alıyor.

Orhan Gazi Türbesi’nde pencerelerin üzerinde alınlık şeklinde sade süslemeler bulunuyor.

Ortada kubbenin altında bulunan sandukanın ise Orhan Gazi’ye ait olduğu biliniyor. Osman Gazi Türbesi’nin hikayesi ise biraz daha farklı.

Osman Gazi’nin kuşatma sırasında vasiyeti üzerine, Saint Elie Bizans manastırının bir kısmı üzerine inşa edilen türbeye Bursa’nın fethinden sonra gömüldüğü belirtiliyor.

Koza Han

Bursa’da gezilecek yerler denilince akla gelen bir diğer yapı grubu da hanlar. Özellikle Koza Han’ın ünü turistik gezi yapanlar arasında çokça yayılmış durumda.

15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han, Bursa’nın tarihi alışveriş merkezi olarak biliniyor.

Bugün Koza Han’da hizmet veren dükkanlarda ipek kumaşlar, eşarplar, şallar, aksesuarlar, el işi ürünler, ev tekstili ürünleri ve hediyelik eşyalar var.

Koza Han, hafta içi 08:00 – 19:30, cumartesi 08:00 – 20:00, pazar günleri ise 10:30 – 18:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Ulu Cami Bursa

Bursa’nın sembollerinden olan Ulu Camii, şehri ziyaret eden herkesin gezmesi gereken görkemli bir yapı. Yirmi kubbesi olan Ulu Camii, ülkenin iç alanı en geniş camisi olarak biliniyor.

I. Bayezid tarafından yaptırılan cami, hat sanatının Osmanlı dönemindeki en kıymetli örnekleri arasında.

1855 yılında yaşanan depremde büyük hasar görmesine rağmen, özellikle şadırvanıyla hala göz kamaştırıyor. Ulu Camii, Bursa kent merkezinde yer alıyor.

Yeşil Türbe Bursa

Bursa’nın simgelerinden olan Yeşil Türbe, şehrin her yerinden görülebilen ve motifleriyle göz kamaştıran bir dini yapı.

15. yüzyıl mimarisi hakkında oldukça net ipuçları da veren iki katlı Yeşil Türbe’de yer alan mihrap, döneminin sayılı sanat eserleri arasında.

Ayrıca Yeşil Türbe’nin tüm duvarları çinilerle kaplı ve bu özelliğiyle Osmanlı dönemindeki kendine has yapılar arasında yer alıyor.

İznik çiniciliğini yakından görmek isteyenlerin uğrak noktası olan Yeşil Türbe’ye, aynı adlı caddeden giriş yapabilirsin.

Bursa Eski Aynalı Çarşı

Geçmiş dönemlerde Orhan Külliyesi’nde bir hamam olan Eski Aynalı Çarşı, Koza Han’ın yanında yer alıyor.

Bugün daha çok antikacıların hizmet verdiği çarşının ismi ise son restorasyon işlemlerinin ardından buraya gelen bir tüccarın duvarlara astırdığı aynalardan geliyor. Bu arada çarşıda kuyumcular da bulunabiliyor.

Bursa Trilye

ursa’nın küçük ama dopdolu kasabası Tirilye, Mudanya ilçesine bağlı olan ve yine tarihi dokusuyla göz kamaştıran bir bölge.

Aslında eski bir balıkçı köyü olan Tirilye’de hayat oldukça sakin akıyor.

Tirilye’de gezilecek yerler denilince akıllara ilk olarak eski Rum evleri, kiliseler, çeşmeler ve camiler gelmeli. Taş Mektep, Kemerli Kilise, Dündar Evi, Fatih Camii, Medikion Manastırı gibi yapılar restore edilmediğinden ilk anda bakımsız gibi görünse de, en azından dışarıdan ziyaret edilmesi gereken, tarihe tanıklık etmiş adresler.

Bu arada yüzme meraklıları meydanın yanında bulunan plajdan denize de girebilir.

Eğer Tirilye’de kahvaltıya rastlanıyorsa mutlaka Çamlıkahve’de bu ritüeli yerine getirmek gerekiyor. Tirilye Çamlıkahve, denize bakan manzarasıyla bir çay içmek için de olsa uğranması gereken muhteşem bir yer.

Mavi sulardan bu kadar bahsetmişken, “Tirilye’de ne yenir?” sorusunun cevabını da duyar gibi oluyoruz. Elbette balık! Tirilye’de deniz ürünlerini sunan işletmeler sahil şeridinde sıralanıyor.

Balıklar, deniz ürünleri ve zeytinyağlıların yerel halleriyle sunulduğu Tirilye balık restoran fiyatları ise gezginleri pek de üzmeyecek cinsten.

Seyyahların cevabını merak ettiği bir diğer soru ise;  Tirilye’de kalınacak yerler çok fazla alternatife sahip değil, birkaç butik otel ve pansiyon haricinde.

Tirilye’ye gelmişken dünyanın sayılı lezzetleri arasında sayılan zeytin ve zeytinyağlarını almak için köylü pazarına da uğrayabilirsin. Bu arada istersen Mudanya’da konaklayıp, Tirilye’yi günübirlik olarak gezme alternatifini de değerlendirebilirsin.

Gemlik Körfezi’nde yer alan Mudanya’da tesisler, butik otel, motel, pansiyon ve üç yıldızlı oteller olarak sınıflanıyor. Bu bölgede kalarak sadece Tirilye’yi değil, Bademli, Çamlık, Dereköy ve Kaymakoba gibi diğer Mudanya köylerini de tura dahil edebiliriz.

Add a Comment

Your email address will not be published.

Son Gönderiler

Bolu Turları

İstanbul Turarı

Sapanca Turları

Tüm Kategoriler
İletisime Gec
1
Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?
Merhaba ;

Nasıl Yardımcı Olabilirim ?